米米家族 米雪国际影迷网 Michelle Yim Clan

注册 Register
搜索

[报章报道] 新劇飾演黑面神 米雪唔怕乞人憎

2014年1月3日

※米雪笑言現實絕對不「貓屎」,平易近人好相處。

※米雪談到新劇,坦言看劇本已覺得好笑。

※米雪在劇中跟岑麗香和Regen兩個女關係很差。

※劇中米雪(右三)最愛做手勢阻止人發言,相當霸道。

※米雪在內地工作不斷,早前就為劇集《土地公土地婆》到堔圳宣傳。

※米雪近期愛上演粵劇,新年將要為新劇《花海紅樓》排練。  

米雪最近在新劇《貓屎媽媽》中,飾演經常對兩個女岑麗香和張惠雅(Regen)黑面、對其他人也像「貓屎」一樣咁臭、極難相處的「馬思雅」,但米雪非但不抗拒,還表現得相當享受,只因她喜歡一些反映現實的角色。至於即將來臨的農曆新年,她雖然要在工作中度過,但她反而覺得相當充實。
  撰文:杜淑霞 攝影:李維隆

米雪認為「馬思雅」這角色,雖然不算討好,但反而相當喜歡,「呢個角色好反映現實,真係有人係成日嬲成村人咁,同埋佢都唔係無理取鬧,只係佢對於同前夫離婚呢件事一直放唔低?!」

米雪戲中演「貓屎」,但現實生活她強調絕非難相處,「我一定唔會係貓屎咁難相處啦!今次拍呢個劇,大家真係拍得好開心,大部份演員好似Bosco(黃宗澤)、定欣、Regen同浩信都合作過,反而岑麗香係第一次,但係佢好乖女,又聰明,我?大家真係好似一家人咁,我當正佢同Regen係我個女咁啦!」

當香香親生女

剛在內地完成劇集《鹿鼎記》返港的米雪,正忙於為年初演出的粵劇《花海紅樓》進行排練,相信節日都要在工作中度過,「農曆年都應該要為粵劇排練,之後舞台劇《我和春天有個約會》又會做巡迴演出,都會接住去排戲,所以都應該冇假放,但係唔緊要啦!有工作咪仲充實,我鍾意做!」

http://hd.stheadline.com/ent/ent ... 69033&srctype=n

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册 Register

x
一早都估貓屎是有指‘神枱貓屎’這意思,聰明的我

現實中米米絕對是可愛、易相處到極,追完貓屎就去追秦可卿
我和春天有个约会有巡回?!来新加坡吧!哈哈哈
睇中呢句“舞台劇《我和春天有個約會》又會做巡迴演出” 好想睇多次
米头发一直卷卷的看不出来原来有这么长
披肩发很好看哦!!
可惜啊!!看不到 《我和春天有个约会》啊!!!!
黑面神
貓屎媽媽心酸多过黑面~
长发美女